Sunday, March 27, 2011

Amalan Sunat Menyambut Kelahiran..

(gambar hiasan: Raja Sharifah Nafisah)

Tahun ini banyak berita gembira yang dikhabarkan kepada aku. Ramai rakan-rakan dan sanak saudara yang bakal menimang cahaya mata. Kelahiran merupakan satu rahmat berserta amanah yang perlu dipikul di pundak suami isteri di samping kehadirannya membawa barakah dan rahmat ke dalam sesebuah keluarga.

Di sini aku ingin berkongsi sedikit info sebagai makluman, memandangkan aku sendiri pun bakal bergelar abi tidak lama lagi, insya Allah, berikut adalah amalan-amalan sunat yang dilakukan sebagai tanda kesyukuran menyambut kelahiran:

1. Azan dan iqamat

Anak lelaki di azan pada telinga kanan dan iqamat pada telinga kiri.

Anak perempuan di iqamat hanya pada telinga kiri.

Sabda Rasulullah SAW diriwayat oleh Baihaqi dan Ibnu Sunni dari Hasan bin Ali: “Sesiapa yang melahirkan anak maka hendaklah ia melakukan azan di telinga anaknya yang kanan serta iqamat pada telinga kiri, nescaya anak tidak dicabuli oleh Ummu Sibyan (jin perempuan yang mengganggu kanak-kanak)”

Ada yang mengkritik hadith ini kerana statusnya dhaif. Akan tetapi Ibn al-Qayyim tetap menggalakkannya kerana menurutnya biarlah si anak mendengar ucapan yang membesarkan Allah, syahadah, serta seruan ke arah solat dan kejayaan sebagai ayat-ayat pertama didengar di muka bumi ini.

2. Membaca surah al-Ikhlas dan ayat 36 surah al-Imran.

Rahsia dan kelebihannya adalah agar anak dihindari daripada gangguan dan tipu daya syaitan, menandakan kehebatan alam semesta ciptaan Allah, mengajar syariat Islam (melalui kalimah syahadah) dan menanamkan kalimah mulia dalam hati.

3. Memberi nama yang baik

Nama yang baik adalah nama-nama yang ada hubung kait dengan Islam atau pengertian yang indah. Tegas Rasulullah SAW diriwayat oleh Muslim: “Nama-nama kamu yang kamu paling disukai oleh Allah ialah Abdullah dan Abdul Rahman”

4. Tahnik (Belah Mulut)

Menggunakan buah tamar yang dimamah lumat dan disuapkan sedikit kepada bayi dan gerakan ke kanan dan ke kiri. Ini bertujuan untuk mendidik bayi agar mudah menyusu dan menjana sifat taqwa, kesejahteraan dan kefasihan lidah.

5. Cukur rambut

Sunat mencukur rambut bayi ketika bayi berusia 7 hari. Berat rambut ditimbang sama dengan nilai emas atau perak dan disedekah dengan nilainya kepada fakir miskin. Bercukur boleh melebatkan rambut, menguatkan kulit kepala, menyuburkan pancaindera (mata, penglihatan, pendengaran dan deria bau). Adalah dilarang membuat jambul. Rasululah SAW menegaskan dari Abdilah bin Omar r.a berkata (hadis riwayat al-Sahihain): “Rasululah SAW telah melarang meninggalkan rambut bertompok-tompok”

6. Aqiqah

Sunat melakukan aqiqah ketika bayi berusia 7 hari.

Dari Samrah bin Jundub r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda (hadis riwayat Abu Daud): “Tiap-tiap bayi itu tergadai dengan aqiqahnya. Disembelih kambing atau biri di hari yang ketujuh dan dicukurkan rambut serta diberi nama ke atasnya”.

Anak lelaki disunatkan sembelih dua ekor kambing atau biri-biri dan satu ekor bagi anak perempuan (kambing atau biri sampai umur seperti untuk korban).

Dari Habibah binti Maisarah (hadis riwayat Abu Daud): ”Ia pernah mendengar Rasululah SAW berkata untuk lelaki dua ekor kambing yang sama besar dan untuk perempuan seekor kambing”

Daging aqiqah digalakkan di masak gulai manis dan tulangnya tidak dipatahkan.

Sabda Rasululah (hadis riwayat al-Baihaqi): “Dari Aisyah r.a yang sunat dua ekor kambing yang sekupu (sama besar) untuk bayi lelaki dan bayi perempuan seekor dimasakkan secara berangkai-rangkai dan jangan dipatah-patahkan”

9. KHITAN / SUNAT

Hukum khitan atau bersunat juga adalah khilaf sama ada wajib atau sunat. Di dalam mazhab Shafie, Hanbali dan Maliki, hukumnya adalah wajib bagi anak lelaki. Imam Ahmad turut mewajibkannya untuk anak perempuan. Mengenai waktu berkhitan, digalakkan untuk melakukannya sama ada pada hari pertama atau hari ketujuh kelahiran. Akan tetapi ianya boleh dilaksanakan sehinggalah ke umur mukallaf. Berkhitan mempunya hikmah yang pelbagai, antaranya ialah sebagai tanda keseriusan Islam terhadap kesucian anak.

10. DOA

Anak-anak perlu dilihat sebagai saham kita untuk masa hadapan. Ini kerana ketika kita meninggal dunia nanti, doa anak yang soleh ialah antara amalan yang akan berterusan sampai kepada diri kita. Justeru, janganlah putus daripada mendoakan anak kita menjadi anak yang soleh. Doa yang terbaik ialah seperti yang diajar oleh Allah sendiri di dalam surah al-Furqan ayat 74:


"Tuhanku, kurniakanlah daripada isteri dan anak-anakku sesuatu yang menjadi penyejuk mata, dan jadikanlah kami imam kepada orang yang bertaqwa."kredit :
Link

No comments:

Post a Comment