Tuesday, October 13, 2009

Temuduga SPP

Alhamdulillah.. aku sudah pun selesai menghadiri temuduga lantikan tetap Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah DG41 di bangunan SPP cawangan Kuching pagi tadi.. Kepada rakan-rakan yang bakal ditemuduga, semoga berjaya.

Sesi temuduga yang berlangsung selama lebih kurang 20 minit mengikut kiraan tidak rasmi aku, berjalan dengan lancar tanpa mengikut perancangan langsung. Ini kerana lain yang aku pulun study (walaupun pada hakikatnya aku tak ada masa sangat nak study), lain pula yang tuan penemuduga tanya. Tapi syukur alhamdulillah, tiada masalah untuk aku menjawab setiap soalan yang diajukan.

Sesi temuduga dimulai dengan simple ice breaking oleh tuan penemuduga dengan mengajukan soalan tentang diri aku, latar belakang, tempat bertugas dan suasana tempat bertugas.

Kemudian soalan yang menjurus kepada objektif temuduga SPP diajukan kepada aku. Aku ditanya tentang soalan berkaitan teras pendidikan negara iaitu PIPP dan Wawasan 2020, kaitkan teras yang terkandung dalam dasar-dasar ni dengan P&P di sekolah.

Soalan seterusnya tentang sistem pelajaran masa kini. Pengetahuan aku diuji dengan soalan tentang definisi sekolah kluster dan bagaimana kaedah menilai pencapaian sekolah dalam kluster masing-masing.

Soalan terakhir adalah berkaitan isu semasa. Mujur la aku ni up to date sikit, boleh la jawab dan ulas apa-apa yang patut, siap boleh bertukar-tukar pendapat dengan tuan penemuduga tentang isu panas di negeri asal aku. hehehe.. Tapi masih lagi maintain neutral..

No comments:

Post a Comment